Ugrás a fő tartalomra

Szent Szellem munkájával, megnyilvánulásával, nyelveken szólással kapcsolatos gúnyolódások a csoportban

A csoportban rendszeresen megjelennek a legváltozatosabb vélemények a Szent Szellem személyéről, de hasonló „vegyes felvágott”-at látni a Szellem ajándékairól, megnyilvánulásairól szóló „beszélgetésekben”. Ezek sokszor a legmocskosabb szennyfolyamok, melyekben mindenféle véleménynek helyet adnak, megjelenik szkepticizmus, gúnyolódás és nem ritkán a Szent Szellem nyílt káromlása is. A csoport tagjainak egy része nyíltan megtagadta korábbi szellemi megtapasztalásait. A nyelveken szólást „halandzsának” és „önhipnózisnak” bélyegzik olyanok (is), akik saját állításuk szerint korábban (évekkel, évtizedekkel azelőtt) részesültek a Szellem karizmájából. Egyikük a gúnyolódás mellett megjegyezte: ma – kereszténységtől eltávolodva - is képes ugyanolyan „halandzsára”, mint hívőként, tehát az egész „semmi”. Az ilyen vélemények egy részét alpári kifejezésekkel, változatos káromkodásokkal tűzdelték meg, ami mutatója az illető (és a csoport) szellemi-erkölcsi színvonalának is.


(A téma érzékeny, gyomorforgató volta miatt a cikkben idézett beszélgetésekről készült képernyőmentéseket külön oldalon tesszük közzé. Megnyitását azonban így sem ajánljuk.)

A nyelveken szólás kifejezetten megosztó téma a csoportban: vannak, akik teljesen elutasítják (ezek közt vannak világi emberek és hitüket elhagyó egykori keresztények). Mások elfogadják a nyelveken szólás „értelemmel” felfogható részét (amikor egy Szent Szellemmel betöltekező személy földi, idegen nyelven (angol, francia, stb) szólal meg). Csupán egy kisebbség az, aki a Szent Szellem karizmáját hajlandó fenntartások nélkül elfogadni.


A csoport negyedik része nem nyilvánít véleményt a kérdésben, hallgatólagos módon elfogadva olyan emberekkel való közösséget, akik a Szellemet nem félnek káromolni. Ez a fajta passzív együttélés a legsúlyosabb bűnökkel a csoport berkein belül egyébként is általánosnak nevezhető, ahogy azt később látni fogjuk.

Ez a néma réteg – köztük a csoport adminisztrátorai is – kerülik, hogy állást foglaljanak a teljesen nyílt, Biblia ellenes nézetekkel szemben is, fontosabbnak tartva azt, hogy a csoport egysége megmaradjon.

A Szent Szellem egyéb megnyilvánulásait is hasonló „étosz” lengi körül a csoportban. A megnyilvánulásokat, akár a démonűzést kísérő jelenségeket sokan „közröhej” tárgyaként igyekeznek beállítani, maguk is csatlakozva a kritikus, gúnyolódó hangokhoz. A csoportban a Szent Szellemmel való betöltekezésre használt jelzők közt olyanok vannak, mint a pszichikai retardált, bolondokháza, állatkert, undor vagy mocsok. A csoport adminisztrátorai tudják, hogy ezek a jelenetek bizonyos pártok szimpatizánsi körében „népszerű” videóknak számítanak, ezért rendszeresen osztják meg az ilyen típusú bejegyzéseket DK-s kötődésű Facebook csoportokban, a nagyobb elérés és több lájk reményében.

  

Sugárveszélyes anyag: néhány a több tucatnyi gúnyolódásból es mocsokból, mellyel a csoporttagok a Szent Szellem munkáját illették: itt.

Megjegyzések

  1. Itt található leírása mindannak ami ezeknek az embereknek a fejében most illetve az elmúlt években zajlik / zajlott. https://www.youtube.com/watch?v=167f1RC7nvo

    VálaszTörlés
  2. A csoport ideológiai háttere cikkhez miért nem lehet kommentelni?

    VálaszTörlés
  3. Ez undorító. Tényleg sugárbeszélyes anyag, mehetne a 18-as karika…

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alapvető információk a csoportról - 1. rész

  A Kérdések a Hit Gyülekezetéről csoportot 2020. július 28-án alapították, nevüket fel nem vállaló, álnéven személyek. A gyűlöletcsoportnak jelenleg 60 moderátora van, ebből 59-nek csak az álnéve ismerhető. Az álnevek típusa miatt (pl. „Felülvizsgálók”, „Felülvizsálatiszerv”, „Felülvizsgálat”; „Kivizsgálás”; „Kivizsgáló” vagy „Szentek”, „Békéstáj” , „Szeretettelteli” stb) van ok felételezni, hogy ezek mögött egy kisebb maroknyi csoport áll, 5-10 ember, akik ilyen módon a valóságosnál sokkal nagyobb számúnak tudják magukat feltüntetni. A tagok körében is kimagaslóan magas az álneven írók aránya A csoport létszáma a cikk írásának pillanatában 5.973 fő. Az csoporttagok nagyjából 90 százaléka semmilyen aktivitást nem fejt ki a csoportban (nem szól hozzá, nem lájkol, nem reagál a beszélgetésekre, stb). Sok tagnak nincs és nem is volt kötődése a gyülekezethez. Időnként gyanúsan nagy hullámokban „csatlakoznak” emberek a csoporthoz. Például 2023. július 23-24 vasárnapról hétfőre, alig 24 óra