Ugrás a fő tartalomra

Alapvető információk a csoportról - 2. rész

 

A csoport elmúlt 3 éves munkásságát három jelzővel lehet a legpontosabban összefoglalni. Módszeres. Bartusi. Alpári.

Módszeres, mivel a csoport mögött álló kör a közösségi élet valamennyi területét lefedő támadást indított a Hit Gyülekezete ellen. Meglepően pontos ismereteik voltak a gyülekezet tagságáról, a gyülekezet által alapított intézmények (iskolák, média, sportegyesületek) napi helyzetéről. A csoport indulását követő 2-3 hónapban számtalan embert megkerestek, akiket személyesen (telefonon vagy online üzenetekben) invitáltak meg a csoportba. A csoport tagjai rendszeresen tesznek közzé illetve frissítenek különböző listákat, ahol a Hit Gyülekezetéhez köthető emberek (pl. vállalkozókat vagy lelkészeket) neveit, egyéb adatait teszik közzé – egyértelműen megfélemlítési szándékkal.

Habár a csoport mögött álló kör mindent elkövet, hogy a „spontaneitás” látszatát fenntartsák a csoportba érkező bejegyzések kapcsán, valójában a megjelenő tartalmak mögött is felfedezhető a „kivégző-hangulat” módszeres fenntartása. Amikor a gyülekezet nem szerepel hírekben, az adminisztrátorok keresnek régi „ügyeket”, gátlástalanul összemossák a gyülekezetet más egyházak viselt ügyeivel (erről talán elég annyi, hogy több posztban is próbálták a gyülekezetre ráhúzni a pedofília vádját a nem régiben nagy nyilvánosságot kapott Böjte Csaba ügy kapcsán; a gyülkezettel még ideológiai rokonságot sem mutató Mészáros Lőrinc ügyeit rendszerint gyülis botrányként tálalják, szajkózzák a Hadházy-féle rágalmakat, stb).

Rendszerint előkerülnek a ’80-as évektől ismert vádak a családellenestől a destruktív szektáig. Mind-mind azt a célt szolgálja, hogy a gyülekezet jó hírét mocskolják, saját közönségüknek pedig cirkusszal szolgáljanak, amikor nincsen friss „csámcsogni való”.

Ez a jól felépített kampány egyetlen emberre utal, aki mindent elkövet, hogy tagadja a csoporthoz fűződő kapcsolatait, pedig:

Bartusi: egyfelől a csoport alapítója is egy Bartushoz köthető álprofil1 (Kovács Rebeka2 néven), másfelől a csoport módszereiben, hangvételében, stílusában is a jól kitaposott bartusi utat járja. Gyűlölködő hangnem, gátlástalan rágalmazások, a verbális erőszak gyakorlatilag minden formáját előszeretettel alkalmazzák. Amikor csak lehet, igyekeznek feszültséget gerjeszteni, láttuk (és a következő fejezetekben még többször látni fogjuk): amikor az aktuálisan rágott csont már unalmas, 20-30 éves (!) történeteket mikróznak újra. És újra és újra. A csoport egyes tagjainak lelki-mentális állapota szakember segítségéért kiált. Van, aki több, mint 30 év alatt sem tudott túllendülni azon, hogy a gyülekezet néhány tagjának nem tetszett egy dicséret, amit egy helyi gyülekezeti rendezvényen, gitárosként választott. Másikuk meggyőződése, hogy élete már gyerekkorában kisiklott, miután tekeresi táborban szobavezetőjétől kapott „goromba” szavakat a mai napig nem sikerült feldolgoznia.

A csoportra jellemző az akut vezetőellenesség, a hangulat a békásmegyeri panelprolik kommunista hőbörgését erőlködés nélkül hozza: ha az adminisztrátort átneveznénk munkásőrnek, az alapítót meg pufajkásnak, akár ott helyben megülhetnék a Magyar Dolgozók Pártjának kongresszusát. Talán még az Apró villa lakója vagy szárnysegédje is felbukkanna valahol… A vezetőellenesség fő célpontja a Hit Gyülekezete vezetőlelkésze és a gyülekezet presbiterei, de kijut a mocsokból más karizmatikus, pünkösdi, teljes evangéliumi vezetőnek is – idehaza éppúgy, mint külföldön. A csoportban besározni kívánt prédikátorok és közéleti személyiségek listája hosszúra nyúlik: a megnyilatkozott szemű tagság megtalálta már a kivetnivalót többek közt Derek Prince, Marilyn Hickey, Kenneth Hagin, Kenneth Copeland, Pat Robertson, Billy Graham életében és munkásságában is.

Ha a csoport véleményét nézzük, Istennek ezek az emberei egyenként több és súlyosabb hibát és bűnt követtek el, mint a csoport tagságát alkotó tökéletes szentek, akiknek egyetlen nyilvánvaló fogyatkozásuk van csak: a túlzásba vitt szerénység.

Drukkolunk, hogy ezen is túllépjenek egyszer, minden bizonnyal páratlan látványosság lesz az abban a pillanatban láthatóvá váló glória a fejük fölött.

A fentiek tükrében már nem meglepő, hogy a csoport hangneme alpári, trágár és mocskos. Az aktív tagság és a csoport vezetői éles hangon kérik számon a legapróbb nyelvbotlásokat is a Hit gyülekezete tagjain, vezetőjén. De maguk közt a legdurvább erkölcstelenségeket is elnézik, legjobb cimborák lehetnek itt egymással olyanok, akik magukat valamiféle hamis prófétai hivatalban látják, olyanokkal, akik a Szent Szellem munkáján élcelődnek. Az aktív tagok közt lámpással kell keresni, aki legalább egyszer-egyszer ne szőne mocskos trágárságokat a mondanivalójában (nyilvánosan elérhető, mindenki által olvasható bejegyzésekben3).

Végül az is tény, hogy a csoport különös „védelmet” élvez a Facebook részéről. Egy példát említve: rendszeresen előkerülnek homoszexualitással kapcsolatos hírek. Néhány tag a tőlük más témákban is megszokott, alpári stílussal reagál ezekre. Akik ismerik valamennyire a Facebook belső világát, tudják, hogy az ilyen megnyilvánulásokkal szemben a közösségi oldal „zéró toleranciát” alkalmaz: néha a homoszexualitással kapcsolatos tények puszta rögzítése is 1-30 nap közötti tiltást eredményez, azokat a csoportokat, ahol ilyenek előfordulnak, általában figyelmeztetés nélkül törli a cég.Ennek ellenére a „Kérdések a Hit Gyülekezetéről” csoport semmilyen figyelmeztető, megtorló intézkedésben nem részesült, sőt, a rendszer még magukat a bejegyzéseket sem távolítja el. Homoszexualitással kapcsolatos, pejoratív jelzők számos hozzászólásban találhatóak meg (cenzúra és egyéb torzítás nélkül), miközben a „hétköznapi” Facebook felhasználók számára ilyen szavaknak a leírása, kiposztolása önmagában egy-több napos vagy akár hetes eltiltással jár, automatikusan.

Elgondolkodtató…


Következő bejegyzésünkben a csoport zavaros ideológiai hátterét világítjuk meg: a kahigyes aktivisták közt harsány ateista, véresszájú anticionista, vallásos meggyőződésből laposföldhívő és ezernyi más ideológiai irányzat híve tömörül egy kórusba, hogy virtuális mocskukat a Hit Gyülekezete vezetőjére és tagjaikra hányják.

Megjegyzések

  1. És azt tudtátok hogy Bartus László még a zsoltárokban is szerepel?
    “Atyáinak álnoksága emlékezetben legyen az Úr előtt, és anyjának bűne el ne töröltessék!” (109:14)

    VálaszTörlés
  2. Gyerekek, nem kell ezekkel foglalkozni. Kutya ugat, karaván HALAD! Az ebek amúgyis “kinn maradnak”!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hitüket megtagadó, gyalázatos emberek, csak Isten szolgáit ütik-verik. Nyerjék el jutalmukat az Igazan Ítélőtől!

      Törlés
    2. Igazi együgyű banda! Csak az az egy ügyük van, hogy óbégassanak!

      Törlés
    3. Pss 59:7 “Estenden megjelennek, ordítnak, mint az eb; körüljárják a várost.” - nekem ezt az igét mutatta az Úr a csoportról!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alapvető információk a csoportról - 1. rész

  A Kérdések a Hit Gyülekezetéről csoportot 2020. július 28-án alapították, nevüket fel nem vállaló, álnéven személyek. A gyűlöletcsoportnak jelenleg 60 moderátora van, ebből 59-nek csak az álnéve ismerhető. Az álnevek típusa miatt (pl. „Felülvizsgálók”, „Felülvizsálatiszerv”, „Felülvizsgálat”; „Kivizsgálás”; „Kivizsgáló” vagy „Szentek”, „Békéstáj” , „Szeretettelteli” stb) van ok felételezni, hogy ezek mögött egy kisebb maroknyi csoport áll, 5-10 ember, akik ilyen módon a valóságosnál sokkal nagyobb számúnak tudják magukat feltüntetni. A tagok körében is kimagaslóan magas az álneven írók aránya A csoport létszáma a cikk írásának pillanatában 5.973 fő. Az csoporttagok nagyjából 90 százaléka semmilyen aktivitást nem fejt ki a csoportban (nem szól hozzá, nem lájkol, nem reagál a beszélgetésekre, stb). Sok tagnak nincs és nem is volt kötődése a gyülekezethez. Időnként gyanúsan nagy hullámokban „csatlakoznak” emberek a csoporthoz. Például 2023. július 23-24 vasárnapról hétfőre, alig 24 óra